joi, 2 octombrie 2008

Fotbalul, spectacolul sportiv

Adună milioane de spectatori. Uneşte destine, caută performanţa, stârneşte emoţii. Naşte idoli, formeză spiritul de echipă, imprimă dorinţa de a fi cel mai bun. Împins la extrem, poate deveni un mod de viaţă.

Nu toţi vedem fotbalul la fel. Mulţi sunt de partea afirmaţiilor de mai sus, dar poate tot atâţia sunt şi împotriva lor. Spectacolelor tribunelor face deliciul, iar vibraţiile emanate pe fiecare stadion reuşesc să-i atingă şi pe aceia care nu au nimic în comun cu fotbalul.

Mulţi nu înţeleg de ce 22 de oameni în toată firea aleargă timp de 90 de minute, uneori chiar 120, după o minge si se chinuie să introducă acel balon puţin mai greu într-o poartă, păzită straşnic de un "bodyguard". Unii habar n-au ce-i acela offside-ul sau de ce la două cartonaşe galbene vezi un al treilea, roşu, şi mai părăseşti si terenul pe deasupra. Toţi însă putem citi pe chipul fiecărui fotbalist, în timpul alergatului acestuia pe acel dreptunghi verde, dăruire, plăcere, devotament. De fapt, da!, aşa se poate explica cel mai bine. Ei aleargă, şi au alergat toată viaţa, pentru a fi cei mai buni şi pentru a-şi urma visul.

Doreşte fair-play, dar uneori oferă opusul. Caută globalizarea, dar nu poate de fiecare dată să oprească mintea murdară a celor care judecă după culoarea pielii. Fotbalul nu reuşeşte întotdeauna să realizeze tot ce-şi doreşte. Stadioanele devin de multe ori, din păcate, adevarate scene de luptă. Spectatori, jucători, oficiali confundă sportul cu afacerea, implică nervii în spaţiul în care n-au ce căuta şi-şi folosesc energiile în scopuri josnice.

În anul 2001 FIFA a făcut public faptul că peste 240 de milioane de oameni joacă fotbal regulat, iar aproximativ 200 de ţări gustă pe deplin frumuseţea sportului rege. Practicat la începuturi în şcoli şi colegii şi fiind supus pe parcursul mai multor ani anumitor modificări, fotbalul a devenit, treptat, unul dintre cele mai iubite jocuri de pe planetă. Spiritul de competiţie a fost creat oficial în anul 1888, atunci când în Anglia s-a creat prima ligă, cu 12 echipe.

Creat ca un sport de echipă, jocul cu mingea rotundă a ajuns în zilele noastre să fie o afacere pentru anumiţi oameni de afacere. Indiferent de sumele de bani care se învârt în jurul acestui sport, făcând abstracţie de toate influenţele negative suportate de jocul în sine în ultima perioadă, stadioanele de fotbal vor rămâne în continuare locul unde mii de oameni îşi vor da întâlnire pentru a lua parte la un spectacol adevărat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu