vineri, 26 septembrie 2008

Liga 1/ CFR-Steaua 1-1: Ce FeRicire în Ştefan cel Mare

19.000 de spectatori au fost prezenţi pe moderna arenă clujeană pentru a fi martori la cel mai aşteptat meci al acestui început de campionat. CFR şi Steaua, partenerele româneşti din Europa, au fost vineri adversare în derbyul etapei a noua.

Steliştii încep bine partida, iar primele minute de la Cluj forţează echipa gazdă în propria jumătate. Toja, Dayro, Bănel şi Semedo formează linia mediană a roş-albaştrilor care a câştigat duelul în primele zece minute ale confruntării şi care a făcut practic şi golul de 1-0 al Stelei. Toja i-a pasat lui Semedo, acesta întoarce la Petre Marin, iar veteranul grupării din Ghencea centrează perfect pentru Dayro Moreno care profită de eroarea lui Stăncioiu şi modifică pentru prima dată noua tabelă de la Cluj.

Forţati de scandările publicului, clujenii preiau frâiele meciului şi câştigă încetul cu încetul teren în faţa Stelei. Mureşan loveşte stâlpul din dreapta al porţii lui Zapata, pentru ca după câteva minute Dubarbier să aducă egalarea pe tabela de marcaj. Era minutul 37 şi cele două echipe demonstraseră deja că nu degeaba sunt singurele reprezentante ale României la masa bogaţilor.

Campionii par totuşi mai activi în faza ofensivă. Culio şi Dubarbier, intraţi mai greu în meci, se dezlănţuie în repriza secundă, iar Toja şi Petre Marin devin simple jaloane în calea mijlocaşilor care au creat victoria de la Roma.

Publicul cere golul cu numărul doi pentru clujeni, dar parcă nici atacurile în serie ale elevilor lui Trombetta nu au claritatea necesară străpungerii cuplului Goian-Ghionea. Steaua arată că nu s-a predate, dar Arthuro ratează complet execuţia după ce Stăncioiu respinsese în faţă şutul bun al lui Toja. Faulturile în preajma careului stelist, dar astăzi atât de verde, se înmulţesc. Inutil. Pe tabela de marcaj scorul rămâne acelaşi. Steliştii au cedat deliberat mijlocul, dar tactica lui Lăcătuş este una de aşteptare. Minutele trec, iar în Ştefan cel Mare se freacă palmele de bucurie. Dinamo este în acest moment lidera Ligii 1. Să nun e grăbim însă. La Cluj mai sunt de jucat aproximativ 15 minute şi Steaua este la un pas să dea lovitura după ce poarta rămâne goală în urma unei ieşiri inexplicabile a lui Stăncioiu. Szekely este neîncălzit şi nu se schimbă nimic. Egalitate, dar gazdele sunt mai bune. Portarii îşi dau în petec, iar eroul Stelei din meciul cu Bayern, Robinson Zapata, iese la marginea careului de 16 metri, cade, poarta este goală, dar Augustus Constantin fluieră fault. Stadionul erupe..reluările îi dau dreptate totuşi lui Constantin. Fault. Lăcătuş se hotărăşte să rişte. Târziu pentru a putea schimba soarta meciului. Este minutul 85, iar „Fiara” îl introduce pe Bogdan Stancu.

Pentru prima dată jocul se opreşte. Doar pentru efectuarea modificării. Partida se reia. Acelaşi scenariu. Steaua ţine de minge şi de rezultat, iar CFR-ul presează şi stopează încă din faşă atacurile timide ale steliştilor. Zapata este stăpân pe propriul careu, iar „avioanele” clujene se opresc în braţele columbianului. Atacă şi Steaua. Bogdan Stancu se zbate cu Cadu şi Tony, dar fără reuşită. Ultimele minute. Jocul se mută de la o poarta la alta, steliştilor le lipseşte driblingul în faza de construcţie. Noul Hagi nu s-a născut încă pentru echipa din Ghencea. Nici măcar un Lăcătuş, pentru că purtătorul numărului şapte de la Steaua, Szekely, este inexistent de la intrarea sa în teren. Dubarbier pare că are un pact cu norocul. Şutează, mingea este din nou deviată, ca la gol, dar de această dată Zapata nu mai poate fi păcălit. 1-1 în continuare. Clujul pare că opreşte motoarele din mers şi nu mai presează. Egalul pare a fi rezultatul perfect pentru cele două echipe. Şi totuşi Culio vrea să ne aducă aminte de episodul „Roma” şi încearcă o execuţie pretenţioasă. Mult pe lângă. Încearcă şi Bogdan Stancu, la cealaltă poartă, dar şutul său pare a fi copia fidelă a încercării lui Culio. Steaua ţine mingea departe, iar meciul se îndreaptă spre 1-1. Fluieră şi Augustus, dar nu finalul, ci un fault de-al lui Lovin. Este ultima fază a partidei. Mingea ajunge până la urmă în braţele arbitrului. Final de derby. Egalitate.

Dinamo se instalează în postura de lider, Steaua cade pe locul doi, în timp ce CFR-ul se află pe poziţia a cincea.

Formaţii:

CFR CLUJ:

Eduard Stăncioiu - Tony, Galiassi de Sousa, Ricardo Cadu, Alvaro Pereira - S. Dubarbier - Gabriel Mureşan, Dani, Emmanuel Culio - Yssouf Kone - Didi Silva (Trică 59)
Antrenor: Maurizio Trombetta

STEAUA BUCUREŞTI:

Zapata - Ogăraru, Goian, Ghionea, P. Marin - Lovin - Nicoliţă, Toja (Tiago 70), Semedo (Szekely 57) - D. Moreno (B.Stancu 85), Arhturo
Antrenor: Marius Lăcătuş

Arbitru de centru: Augustus Constantin

sursă text: Antena3/Sport

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu