vineri, 14 martie 2008

Fenomenul

Pornim acest editorial cu gandul la Portretele de Fabrica pe care le faceam acum cateva saptamani. Si acesta este un portret, dureros, al situatiei in care a fost pusa acum Romania.

Multi dintre noi cunoastem deja cine este Costel Busuioc. Si daca nu cunoastem, trebuie sa ne informam, sau sa ne amintim. Costel Busuioc este cel care a castigat concursul international de muzica "Hijos de Babel", organizat in Spania, difuzat de TVE.

Vocea sa de-a dreptul fenomenala a incantat lumea. Nu sunt vorbe-n vant si nici nu sunt subiectiv. Omul are voce si trebuie sa recunoastem acest lucru. Daca, in acest moment, acest om se bucura de o asemenea popularitate, trebuie sa ne dam seama ca, in trecut, nimeni nu avea habar de acest Costel Busuioc. De ce ? De ce nu stiam nimic de acest domn, desi avea aceeasi voce, desi participase la diverse concursuri ? De ce nu reusise in Romania ?

Lipsa de profesionalism sau, mai degraba, invidia care i-a cuprins pe unii si pe altii, dupa ce Costel a castigat, a atins cote maxime, aseara, la emisiunea de pe Antena 3, a domnului Mihai Gadea, acolo unde au fost invitati Dan Bitman, Virgil Iantu si Ion Cristoiu-invitat permanent.

Pe Virgil Iantu, fostul backing vocalul lui Stefan Banica Jr si actualmente membru in juriul Megastar, il credeam un tip cu coloana vertebrala, dar modul in care el a privit toata situatia si felul in care a pus problema, m-a facut sa-mi schimb radical parerea despre el. Am o singura intrebare pentru dumneavoastra, domnule Iantu: De ce sunteti invidios pe faptul ca domnul Costel Busuioc are o voce superba, extraordinara si nu a facut Conservatorul ? Va supara usor ca absolventii de conservator, asa ca dumneavoastra, nu sunt bagati in seama la fel ca si Costel ? Pai daca nu au voce, degeaba au absolvit Conservatorul.

Celalalt invitat, Dan Bitman, a fost practic opsusul lui Virgil Iantu. Domnul Bitman, hazardandu-se intr-un fel, impulsionat probabil de mediatizarea excesiva din ultimul timp, a spus ca in 5 ani, daca se tine de treaba, Costel Busuioc va ajunge sa cante alaturi de marii tenori.

Dupa o astfel de metiatizare, ghiciti cine s-a trezit ? Culmea, tocmai Romania. Acum, dupa ce altii l-au descoperit, noi dorim sa-l introducem intr-un program de promovare al valorilor. Ne facem de ras. Altii il descopera, iar noi dorim sa-l luam de bun.

Asta-i tara in care traim.

text : Fabrica de Zvonuri

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu