joi, 10 ianuarie 2008

Scoala romaneasca, incotro ?

Invatamantul din Romania are o problema. Strigam atat de tare ca traim in democratie dar continuam sa avem aceeasi mentalitate ca in trecut. Cum sa mergem in directia buna cand si in anul 2008 in scolile romanesti din provincie calculatoarele sunt vazute doar la televizor ? Cum sa avem pretentii europene cand materialele folosite in scoala si echipamentele necesare invatamantului in conditii optime lipsesc cu desavarsire, sau sunt de zeci de ani neschimbate ? Asa au trecut generatii intregi prin aceleasi banci si conditii si nu s-au plans, dar cat sa mai tina acest lucru. Stam asa pana in ultima clipa ? Asteptam oare sa vina Europa la noi, stand impasibili la problemele din invatamant. Invatamant care trebuie sa pregateasca valori pentru propria tara.

Examenul de Bacalaureat este fara indoiala cel mai important examen pe care, dupa 12 ani de studii scolare, o persoana il sustine. Insa temerea cea mai mare este aceea ca nu cumva sa ramana doar renumele Bacalaureatului. De ce spun acest lucru ? In ultimii ani, asupra corectidunii examenului de Bacalaureat au planat anumite suspiciuni. In fiecare an, in fiecare serie de elevi ce sustin examenul de 12 clase, exista mereu probleme, note fraudate, subiecte deja stiute, intr-un cuvant, nereguli. Si stam si ne gandim la solutii insa trecem fara a observa cauzele. De ce sunt tentati profesorii sa acepte bani de la elevi ? Raspunsul nu este unul foarte greu si este stiut de toata lumea. Profesorii primesc salarii mici, chiar foarte mici pentru munca depusa, si sunt dispusi sa accepte in dauna banilor, trecerea elevilor nepregatiti de acest examen.

Argumentele impotriva examenului de Bacalaureat si implicit pro desfiintare sunt destul de multe si bine intemeiate. Frauda tine capul de afis sit rage in jos tot ce inseamna rezultatele de Bacalaureat. Sa nu generalizam. Exista si elevi corecti ca de altfel si profesori. Romanul vede si dramatizeaza la maxim orice lucru rau din tara sa. Si poate are dreptate. Copiii de bani gata sau elevii pilosi, nu se sinchisesc sa mai invete pentru acest examen, primind note dupa numele de familie al tatalui. Este imposibil ca un elev care in clasa a 12-a avea note la o materie de 4 si 5, sa obtina la Bacalaureat, la aceeasi materie, note de 8 si 9. Profesorii se apara si spun ca poate acest tip de elevi sunt unii lenesi si s-au trezit peste noapte, apucandu-I brusc dorul de carte si frica de examen. Prostii. Acestia sunt elevii pilosi care stau linistiti la fiecare materie, nefandu-si mari probleme in privinta notelor pe care le vor obtine la Bacalaureat. Si poate nici nu au nevoie de acele note, ci doar de o simpla diploma de absolvire a celor 12 clase. Si elevii care fac meditatii cu profesori influenti care apoi devin sefi de comisii la examen, sunt avantajati. Prietenia care se leaga intre parintii elevului si profesor, il face pe cel din urma sa accepte anumite “atentii” pentru ca elevul sa fie tratat “cu atentie” de catre supraveghetori. Cea de-a treia varianta de fraudare a examenului este poate si cea care denota cel mai bine situatia profesorului roman. Inainte de examen, in sala de curs, elevii strang bani pe care profesorul daca se afla in categoria “spagar” ii primesc. Dar poti san u fii spagar si sa iei banii aceia din doua motive : 1. ei sunt foarte multi si pur si simplu te atrag. 2. te atrag pentru ca stii ca acei bani de la un examen ii castigi in 6-7 luni de an scolar.

Sunt suficiente motive pentru ca un simplu om care se documenteaza si afla aceste lucruri sa-si faca o parere despre ceea ce se intampla in unele locuri din Romania la sustinerea celui mai important examen, Bacalaureat.

Gandind realist, exista si argumente care sustin examenul de Bacalaureat, contra desfiintarii acestuia. Apropierea acestuia, trezeste in fiecare dintre elevi anumite stari de spirirt care te indruma sa inveti. Nu stim daca suficient incat sa te si faca sa inveti, dar cel putin trezeste in fiecare o minima responsabilitate si teama gandului de nereusita. Obtinerea diplomei dupa sustinerea examenului este o usurare pentru toti absolventii. Emotiile sunt constructive iar la final, cand totul ar trebui sa iasa bine daca macar in ultimul ceas ai reusit sa realizezi importanta Bacalaureatului si sa inveti ceva, uiti de tot stresul si de toata critica facuta pana atunci la adresa Ministerului si societatii. Pentru ca fiecare striga pana in momentul in care se vede cu sacii in caruta, iar apoi, cand nu se mai afla in mijlocul problemei, devine neinteresat de subiect, folosind la fiecare fraza “Pe vremea mea..” . Cel mai important beneficiu al Bacalaureatului este primirea diplomei de absolvire, cea care iti permite accesul in institutiile de invatamant superior.

Putem afirma ca Invatamantul Romanesc este la pamant. Toate evenimentele petrecute in incinta scolii avandu-I ca actori principali pe elevi si profesori, releva cel mai bine situatia educatiei scolare de la noi.

O scoala valoreaza atat cat valoreaza si profesorii ei, iar daca profesori sunt tratati mizerabil comparativ cu efortul si munca depusa, vom ajunge din ce in ce mai rau. De obicei nu este bine sa fii pesimist si nu sunt, sunt doar realist si spun cu convingere ca atat timp cat in Invatamantul Romanesc nu se fac schimbari incepand cu mentalitatea celor din frunte, continuand apoi cu programele de invatamant si terminand cu conditiile de stiudiu, starea scolii romanesti nu se va imbunatati deloc, dimpotriva.

2 comentarii:

Winn3r spunea...

SCOALA ROMANEASCA = ZERO BARAT.

Winn3r spunea...

ce n-as da sa traiesc in Finlanda ... ce scoli au aia acolo!:) cand intrii in scoala, te descalti frate...! si de profi' nu cred k mai are rost sa vb ... asta e...

Trimiteți un comentariu