vineri, 25 ianuarie 2008

Nokia, din Germania in Jucu

Este cunoscuta decizia celebrului producator de telefoane mobile de a renunta la fabrica din Germania si de a investi puternic intr-o fabrica in Romania, mai precis la Jucu, Cluj.

Motivele, la prima vedere, ale acestei mutari sunt de natura financiara. Nokia platea foarte multe taxe in Germania, iar venirea in Romania reprezinta o buna ocazie de a reduce cheltuielile. Un alt factor decisiv consta in pretul foarte mic al fortei de munca din Romania, comparativ cu cel din Germania, Nokia avand inca o data ceva de castigat din acest transfer.

Au fost lovituri date si de catre romanii care au stiut de aceasta mutare si si-au cumparat terenuri cu preturi modice in acea zona, pentru ca o data cu venirea Nokia la Jucu, sa vanda acele terenuri la preturi foarte mari in comparatie cu suma cu care le-au achizitionat.

Nokia va angaja la fabrica din Romania aproximativ 1000 de persoane, pentru inceput. Fabrica va functiona incepand cu data de 11 februarie 2008 si se spune ca pe secunda se vor realiza 5 telefoane. Ceea ce ar fi un lucru extraordinar din punct de vedere al productivitatii.

Salariile pe care cei de la Nokia le vor da romanilor se invart in jurul sumei de 220 de euro, la acestea adaugandu-se si bonuri de masa.

Valoarea investitiei in fabrica de la Cluj se ridica la suma de 60 de milioane de euro si va fi a 11-a fabrica a companiei finlandeze de telefonie mobila, Nokia.

Si pentru a folosi un slogan din lumea telecomunicatiilor, putem spune ca "viitorul suna bine" !

2 comentarii:

Anonim spunea...

5 telefoane pe secunda inseamna 5*3600*7.5*30=4.050.000 telefoane pe luna. Nu vi se pare exagerat de exagerat?

Anonim spunea...

Pai daca nu s-a strecurat vreo greseala, sunt sigur ca nu! , nu cred ca este exagerat. ADICA sunt ferm-convins ca Nokia va face telefoane de serie pentru multe tari aici in Romania. Acum depinde cate secunde vor lucra :)))

Trimiteți un comentariu